Pennette Carbonara

Vandaag een hartverwarmend bord pasta; niet de gebruikelijke pastasoort die bij dit gerecht past, nl. spaghetti maar bij gebrek thuis aan 'normale' spaghetti, dit keer gemaakt met pennette van het merk Barilla.
Barilla is tegenwoordig heel goed te verkrijgen en heel populair. Zelf kopen we het af en toe maar bij supermarkt Plus is het merk San Martino te koop en dat is echt een familiebedrijf en werken ze met bronzen mallen. Pasta die hiermee gemaakt is, is zoveel lekkerder omdat de saus er veel beter aan hecht en dat proef je, mondgevoel is tien keer beter :-).

We hebben op onze Sardinie-vakanties en aan het Lago Maggiore zoveel bijzondere pastavormen meegenomen de laatste jaren, ook van kleinere pastafabrikanten die nog wachten om dit kooklustig 2013 geconsumeerd te worden. In een van de volgende blogs zal ik hier aandacht aan besteden en wat leuke foto's plaatsen. O.a. van speltpasta en vormen die je hier niet zo gauw in Nederland tegenkomt. Ook hierin zijn de Italianen weer zo creatief.

Wat je nodig hebt voor deze supermakkelijk te maken pasta zijn de volgende ingredienten;

1 ons goed ontbijtspek of nog beter pancetta maar die is niet overal makkelijk te verkrijgen. Als je een scharrelslagerij in de buurt hebt, absoluut daarheen gaan. Wij hebben in Zeewolde een slager die verkoopt sinds een paar maanden scharrelvarkensvlees van firma Krull (leuke naam trouwens ;-), en sinds die tijd verkoopt hij zoveel meer varkensvlees en heeft hij er tig klanten bij vertelde hij mij onlangs bij de kerstproeverij. Het vlees is van een betere vetsamenstelling, heeft meer smaak en de varkens hebben meer ruimte om te bewegen en te spelen, heel wat waard want een varken verveelt zich gauw en wil ook graag spelen en die beweging proef je weer terug op je bord. Wat zit het toch allemaal mooi in elkaar, alleen moet je het wel willen zien en ervoor willen gaan en kiezen!

2 biologische eieren en 1 eidooier. Even over het eierengebruik; gebruik iig scharreleieren of Rondeeleieren, o.a. te koop bij AH in een leuke ronde doos met 7 stuks. Wij gebruiken vaker de scharreleieren van de zorgboerderij in Zeewolde, topkwaliteit met een mooie gele dooier en altijd met een goede smaak en dat is helaas in de supermarkt wel eens anders.....heb zo'n hekel aan een ei met een vissige bijsmaak....zo noem ik het altijd, verheug je je bij het weekendontbijtje op een  zachtgekookt, 3 minuten eitje en dan opeens zo'n deceptie......bij de eerste hap maar meestal ruik ik het al en ben ik op tijd gewaarschuwd door mijn neus.
Bij de eitjes van de zorgboerderij heb ik hier nog nooit last van gehad en dat voor het luttele bedrag van 15 eurocent per ei! Een waar genot! Waar een mens al niet blij van kan worden!

Maar nu terug naar het recept en ingredientenlijstje;

125 ml ongeklopte slagroom
50 gram versgeraspte parmezaanse kaas
50 gram pecorino
versgemalen peper
zeezout

Bak het ontbijtspek dat je in reepjes hebt gesneden uit in een koekenpan met een dikke bodem. Als je dit met aandacht doet, zal je bij het nuttigen van dit gerecht beloond worden met een lekkere krokante smaak. Het kost wat tijd om dit op lager vuur te doen, in het begin mag het vuur wat hoger, maar later, met frequent omscheppen, zie je het spek mooi goudbruin verkleuren en een lekker krokantje krijgen.
Ondertussen in een grote kookpan, de pennette in dit geval koken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wat zeezout toevoegen aan het water. Olijfolie zoals wel eens wordt aangeraden in kookboeken of tijdschriften, vind ik flauwekul. Als je het mooi al dente kookt, gaat het helemaal goedkomen.

Doe in een hoge kom, de slagroom met de eieren en eidooier en het zeezout, flinke draaien van de pepermolen, de helft van beide kazen en klop dit even goed los met een vork.

Als de pennette in dit geval gaar is en afgegoten, voeg deze dan onmiddelijk toe aan de uitgebakken spekjes.
Roer dit geheel snel om en voeg dan met het vuur laag onder de pan, het eierroommengsel toe. Heel snel goed omroeren, zodat het geen  rubberblubbereimengsel wordt maar een mooie saus gevormd wordt om de pasta en er een laagje omheen komt te liggen.

Dan het liefst op voorverwarmde borden; de pennette serveren. Zoals de Italianen zeggen,
de pasta wacht niet. Met andere woorden; snel aan tafel!!!

Aan tafel kan je nog voor de liefhebber een scheut olijfolie extra vergine toevoegen en naar wens parmezaanse kaas/pecorino of beiden. Mmmm....

Met een paar ingredienten van goede kwaliteit heb je dan een maaltijd waar je echt van opkikkert.
Goed gemaakt, vind ik het een van de toppertjes uit de Italiaanse keuken!

Nooit een kant-en-klare mix hiervoor kopen of een kant-en-klare pot van een merk uit de supermarkt. Zo zonde!

Probeer het een keer uit en je bent zeker weten verkocht en complimentjes zullen je deel worden bij je gasten.

Alles wat je zelf maakt, smaakt zoveel puurder en geeft zoveel meer bevrediging!

Buon appetito!

Reacties

Populaire posts