Sylvester vanillevla
Vandaag was het even goed nadenken....de winkels zijn helaas nog dicht op 1 januari en toch hebben we enorme zin in een lekker toetje. Even smulweb gecheckt en voila.....uit de oude doos van grootmoeder zelf: huisgemaakte vanillevla!! Gelukkig hadden we alle ingredienten in huis en kon ik aan de slag letterlijk en figuurlijk.
Ingredienten;
-6 dl volle biologische melk
-125 ml slagroom of koffieroom
-1/2 vanillestokje
-3 eieren
-75 gram fijne tafelsuiker
-40 gram bloem (doppio zero "00" bijvoorbeeld)
-mespuntje zout
Bereiding;
Breng de melk met het in de lengte gehalveerde vanillestokje aan de kook. Houd een beetje koude melk apart. Laat de melk vervolgens boven een laag vuur nog een kwartier trekken met het vanillestokje erin. Klop in een aparte kom de eieren los en voer er langzaam achtereenvolgens de suiker, de bloem en de slagroom erdoor. Doe tot slot de rest van de koude melk erbij tot een dunne lichtgelige egale vloeistof overblijft. Voeg alvast een paar lepels warme melk aan de kom met vloeistof toe en roer weer goed door. Als het kwartiertje 'trekken' voorbij is, giet dan langzaam al roerend de inhoud uit de kom over in de pan met melk (incl vanillestokje). Zet het vuur ietsje hoger (niet te hoog) en blijf net zo lang roeren totdat je merkt dat de vla gaat binden. Draai het vuur uit, verwijder het vanillestokje en giet de vla in een glazen schaal (van tevoren even met koud water afspoelen, anders loop je het risico dat de schaal springt). Je moet af en toe even roeren tijdens het afkoelproces om te voorkomen dat er een vel op de vla ontstaat. Als de vla is afgekoeld, moet je de schaal met vla nog zeker een uur in de koelkast zetten.
Bij het uitserveren kun je nog lekker slagroom kloppen en frambozen (vers of uit blik) toevoegen. Hier kan echt geen pak vla uit de supermarkt tegen op. Smullen maar !!!!
Ingredienten;
-6 dl volle biologische melk
-125 ml slagroom of koffieroom
-1/2 vanillestokje
-3 eieren
-75 gram fijne tafelsuiker
-40 gram bloem (doppio zero "00" bijvoorbeeld)
-mespuntje zout
Bereiding;
Breng de melk met het in de lengte gehalveerde vanillestokje aan de kook. Houd een beetje koude melk apart. Laat de melk vervolgens boven een laag vuur nog een kwartier trekken met het vanillestokje erin. Klop in een aparte kom de eieren los en voer er langzaam achtereenvolgens de suiker, de bloem en de slagroom erdoor. Doe tot slot de rest van de koude melk erbij tot een dunne lichtgelige egale vloeistof overblijft. Voeg alvast een paar lepels warme melk aan de kom met vloeistof toe en roer weer goed door. Als het kwartiertje 'trekken' voorbij is, giet dan langzaam al roerend de inhoud uit de kom over in de pan met melk (incl vanillestokje). Zet het vuur ietsje hoger (niet te hoog) en blijf net zo lang roeren totdat je merkt dat de vla gaat binden. Draai het vuur uit, verwijder het vanillestokje en giet de vla in een glazen schaal (van tevoren even met koud water afspoelen, anders loop je het risico dat de schaal springt). Je moet af en toe even roeren tijdens het afkoelproces om te voorkomen dat er een vel op de vla ontstaat. Als de vla is afgekoeld, moet je de schaal met vla nog zeker een uur in de koelkast zetten.
Bij het uitserveren kun je nog lekker slagroom kloppen en frambozen (vers of uit blik) toevoegen. Hier kan echt geen pak vla uit de supermarkt tegen op. Smullen maar !!!!
Reacties
Een reactie posten